Är du redo för det Stora året?

30 maj 2019 Mikael Barani
Är du redo för det Stora året?

Fågelskådning har gissningsvis fascinerat människor i alla tider. Tänk dig våra förfäder, samlarna och jägarna, som säkerligen måste ha stirra mot skyn och undrat hur det måste kännas att flyga. Senare under dagen kanske förundran bytes mot mättnad när samma fåglar hamnade på middagstallriken, men ändå…

Fågelskådning, eller ornitologi som det också heter, är en nutida hobby hos många människor. Framför allt i USA, var annars, har man gjort ornitologin till något mer än bara att sitta med en fågelkikare i skogen på fritiden. Här finns nämligen ett fenomen som kallas för ett ”Big year”, eller det ”Stora året” på svenska.

Att göra ett ”Big year” innebär att man viger ett år åt att se så många olika fågelarter som möjligt. Tanken bakom detta fenomen föddes alltså i USA, på 1930-talet. Under de kommande decennierna ökade fenomenet sedan i popularitet.
Ett av de tidigaste rekorden hölls av den resande försäljaren Guy Emerson. Genom sitt jobb hann han med att skåda 497 fåglar under 1939. Mer åren tickade siffran uppåt, och numera ligger rekordet på 836 olika fågelarter. Rekordet sattes så sent som 2016 av John Weigel.

För den som är i färd med att köpa en fågelkikare från Kikkertland så kan det vara bra att veta vad som gäller för ett Big year. Premisserna är satta av American Birding Association (ABA) och fågelskådarområdet innefattar de 49 kontinentala staterna (Hawaii räknas alltså inte in), Kanada samt de franska öarna Saint-Pierre och Miquelon utanför den kanadensiska ostkusten.

Naturligtvis går det att göra ett Stort år även här i Sverige, eller varför inte i Skandinavien? Kikkertland har som sagt ett stort utbud av kikare för den som vill ha en bra startpunkt.

För mer inspiration finns filmen ”The Big Year” med Jack Black, Steve Martin och Owen Wilson.
Filmen är i sin tur baserad på boken ”The Big Year: A Tale of Man, Nature and Fowl Obsession” skriven av Mark Obmascik

 

Fler nyheter