En synlig fasad

16 november 2019 jonas olsson
En synlig fasad

Det finns byggnader och det finns byggnader. Genom århundradena då människor byggt har stilarna varierat, både med tid, land, situation och klimat. Det som passat i en tid och i ett rum har inte kunnat byggas på andra ställen. Nya material tillkommer och gamla väljs ibland bort. Traditionella material hittar förnyelse med ultramodern teknik och kan därmed användas på nya sätt. Synen på vad som är bra arkitektur, eller rätt sätt att bygga, varierar den också. Naturlagar, fysik och kemi går inte att bortse ifrån, men innovation inträffar och förändrar. Idag står vi med fler möjligheter än någonsin att formge och bygga.

 

Att skapa i glas

Glas är naturligtvis inte något nytt material. Vi har bevis för att det har använts redan för 8000 år sedan, då i form av en amulett. Människan har haft tid på sig att förfina teknik och hitta nya användningsområden för glas. Tekniken att använda glas i byggnation är däremot inte urgammal. Idag har vi arbetat fram tekniker som gör att glas kan användas till både hela fasader och till tak. Tidigare problem med hållfasthet och innetemperaturer är lösta, likaså finns nu möjligheter att tillverka tillräckligt stora bitar för att det ska kunna fungera rent praktiskt. Effekten är ofta slående, och vacker.

 

 

Ljus och rymd

En glasfasad, eller en fasad med stora inslag av glas, skapar ljus och en känsla av rymd. Synlighet och värme regleras med olika tillsatsmaterial. Idag finns glassystem komplett med infästningar i rostfritt stål att tillgå. För en spektakulärt vacker fasad med maximalt ljusinsläpp med goda u-värden kan något av dessa glassystem rekommenderas. Lämpligt är att ta kontakt både med arkitekt och med kunniga medarbetare på företaget, så att ni tillsammans kan komma fram till en lösning som fungerar. En fastighet för alla behöver inte vara tråkig och en bra inomhusmiljö kräver inte genomgående gipsskivor.

Fler nyheter