High vacuum pumps – Vad är detta för typ av pump?

22 september 2022 Camilla Holmgren

editorial

Vet du vad en högvakuumpump är? Om inte, oroa dig inte! Vi kommer att förklara allt i det här blogginlägget. En högvakuumpump är en anordning som används för att skapa och upprätthålla ett högt vakuum i ett slutet utrymme. De används ofta i vetenskapliga och industriella tillämpningar där låga tryck krävs. Det finns många olika typer av högvakuumpumpar, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Hos Advanced Vacuum, en återförsäljare av högvakuumpumpar, kan du säkert finna din nästa högvakuumpump.

High vacuum pumps

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera historien bakom dessa pumpar, deras användningsområden och de tre vanligaste typerna: roterande lamellpumpar, vätskeringspumpar och turbomolekylära pumpar.

Historia

Historien bakom högvakuumpumpen är intressant. Allt började i början av 1600-talet när en vetenskapsman vid namn Otto von Guericke uppfann den första vakuumpumpen någonsin. Denna anordning användes för att skapa ett partiellt vakuum, som sedan användes för att studera effekterna av lågt tryck på olika material. Det var dock inte förrän nästan 200 år senare som de första högvakuumpumparna utvecklades. År 1855 konstruerade en engelsk forskare vid namn John Tyndall en pump som kunde uppnå ett så lågt tryck som 0,001 atmosfär. Detta var ett viktigt genombrott, eftersom det öppnade upp möjligheten att använda vakuum för många olika tillämpningar.

Användningsområden

En av de vanligaste tillämpningarna för högvakuumpumpar är inom vetenskaplig forskning. De används ofta i laboratorier för att skapa och upprätthålla lågtrycksmiljöer. Detta är viktigt för många experiment, eftersom det är lättare att kontrollera variabler som temperatur och luftfuktighet ju lägre trycket är. Högvakuumpumpar används också i en rad olika industriella tillämpningar, t.ex. inom halvledartillverkning, där de används för att avlägsna föroreningar från ytor.

Typer

Det finns tre huvudtyper av högvakuumpumpar: roterande lamellpumpar, vätskeringspumpar och turbomolekylära pumpar. Roterande lamellpumpar är till exempel den vanligaste typen av högvakuumpumpar. De fungerar genom att använda lameller för att skapa en roterande rörelse som sedan driver en kolv. Kolven suger in luft som sedan komprimeras och stöts ut ur pumpen.

Fler nyheter