I ur och skur

30 maj 2019 jonas olsson
I ur och skur

Finns det något charmigare än gamla väderbitna svenska stugor? Träfasader är snygga och tidlösa, men materialet kräver en del underhåll. Om ditt hus börjar se slitet ut är det kanske dags att måla om trots allt…

 

Det oförutsägbara nordiska vädret kan vara obarmhärtigt, och det är därför viktigt att underhålla sin träfasad då och då. Alg, röta och mögel kan angripa den om den står obehandlad under flera år och då har du ytterligare ett problem på nacken. Ta hand om din trogna gamla fasad så slipper du en massa extrajobb innan själva målningen kan börja.

 

 

Lämna över ansvaret

Det här med förarbete måste vara det tråkigaste med hela målningen, men den går nästan aldrig att undvika. Fasaden måste tvättas och ytbehandlas ordentligt så att målningen ska stå sig så många år som möjligt innan nästa omgång. Därför väljer många husägare att lämna över målarpenseln till en professionell.

 

Erfarna Målare har också bra koll på de vanligaste träslagen och vilken behandling som lämpar sig. De kan även bistå med råd om skötsel om ni skulle ha frågor. Ett annat expertisområde är fasadtvätt som är ett bättre alternativ om du tror att din träfasad skulle nöja sig med en ordentlig avspolning.

 

Från koja  till slott

Det finns som ni märker både fördelar och nackdelar med att göra grovjobbet själv. Frågan är vad som är mest ekonomiskt; En målarfirma kostar lite mer, men står sig längre än om du målar själv. En annan bonus är att du slipper oroa dig över om färgen står pall under nästa snöstorm. Många målarfirmor har nämligen en nöjd-kund-garanti för att försäkra sina kunder om att arbetet är snyggt, välgjort och framför allt: Hållbart! Detta i dubbel bemärkelse, då de också är bra på att arbeta miljömedvetet och använder till största del naturvänligt material.

 

Om du inte är en målarmästare själv kan det vara dags att kontakta närmaste måleri för en kostnadsfri offert. Lycka till!

Fler nyheter