Trygga pensionen genom att säkerställa avsättning till tjänstepension i alla lägen

17 november 2020 Cecilia Olsson

editorial

Att spara till sin pension är viktigt om man vill säkerställa att den blir så bekväm som möjligt. Efter ett långt arbetsliv förtjänar man att få ta det lite lugnt och bara njuta av tillvaron. Kanske man äntligen kan få tid att ta upp en hobby man länge drömt om att utöva eller så kanske man vill ut och resa närsomhelst på året.

Vissa tar till och med tillfället i akt och flyttar utomlands halva året för att fly den kalla och mörka vintern som kan framkalla värk lederna. Oftast krävs det dock att man har tillräckligt med pension sparad för att kunna njuta fullt ut.

Det är klokt att gardera sig med olika pensionssparanden

Alla som arbetat eller bott i Sverige har rätt till den allmänna pensionen. Det är dock vanligt att komplettera denna pension för att säkerställa en bekväm och ekonomiskt trygg vardag efter att man slutat arbeta. Ett privat sparande är alltid rekommenderat och det är något man bör börja med så snart som möjligt.

avsättning till tjänstepension

Sist men absolut inte minst så finns tjänstepensionen, den består ofta av cirka en tredjedel av pensionen för en medelinkomsttagare och har större och större inverkan ju högre inkomst man har. Därför är det väldigt klokt att se till så att premien alltid betalas in som den ska, även när man inte kan gå till jobbet som vanligt. 

En arbetsgivare betalar i regel inte premier till tjänstepensionen när man är hemma från jobbet

När man är sjuk eller föräldraledig så betalar inte arbetsgivaren premier till tjänstepensionen, men det finns som tur är försäkringar som gör det istället. Afa Försäkrings premiebefrielseförsäkring betalar in pensionspremien under tiden man får sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning, arbetsskadelivränta, föräldrapenning eller graviditetspenning. 

Med Afa Försäkrings premiebefrielseförsäkring går det säkerställa avsättning till tjänstepension även de perioder som man av en eller annan anledning är hemma från arbetet. 

Fler nyheter