Det vilda och abstrakta

03 juli 2019 Mikael Barani
Det vilda och abstrakta

Vi lever i en värd dominerad av den vänstra hjärnhalvan. Denna del av vår hjärna är ansvarig för att skapa ordning och organisation, vilket förstås är en bra sak. Men för mycket av den varan gör att livet blir lite… stelt.

Kanske är det därför vissa av oss dras till kaoset. Vi behöver känna oss lite vilda, fria och otämjda.
Det är trots allt ur just kaoset som universum bildades ur – eller organiserades. Ur ett virrvarr av materia skapades ordning och livet som vi känner till det idag.
Det är rätt fascinerade att tänka på. 

Ett sätt att närma sig kaoset på är genom abstrakt konst.
Visst kan man lätt avfärda det genom att säga: ”Det där är inte konst, det är bara konstigt.”, men det är att göra de lite för lätt för sig själv. Bara för att den vänstra hjärnhalvan inte förstår grejen med abstrakt konst, så väljer vi att fnysa åt den.

Men det finns något nästan meditativt i att hänge sig åt bilder som på ytan kan verka som om de vore osammanhängande. Kanske är det just vår medvetna, eller undermedvetna, insikt kring att kaoset är roten till allt liv som gör att vi fascineras av vild konst. Det är på något sätt som rå energi, tillgänglig för oss att samla in och tolka.

För även om vi dras till organisation och ordning, vi finner trygghet i det vi känner igen, så finns det där vilda kvar i oss.
Våra förfäder levde majoriteten av sitt liv som jägare och samlare, en tillvaro som skiljde sig enormt från dagens mer ordnade förhållanden.
Abstrakt konst från MyNewArt.se ger oss möjlighet att knyta an till det där primitiva igen. 
Det kittlar fantasin och ger oss tillåtelse att lägga undan kostymer och klänningar och vara lite galna igen. 
Kika in på MyNewArt så får du se

 

Fler nyheter