En spolbil kan vara lösningen på avloppsstopp i Brålanda

10 februari 2022 jonas olsson

editorial

Matolja och stekfett kan bidra till stopp i köksvasken, och tvålrester och hår kan ställa till det i badrummet och proppa igen avloppet. Ofta kan man förutspå avloppsstopp om man är uppmärksam på de tidiga tecknen. Dålig lukt från avloppet och bubblande ljud från rören är båda tecken på att rören börjar korka igen. Likaså att det tar tid för vattnet att rinna ner. 

Att använda sig av olika kemiska propplösare är ofta en dålig idé eftersom de flesta av dem inte är särskilt bra för miljön och även kan skada rörledningarna. Vill man själv försöka avhjälpa ett avloppsstopp kan man börja med att rengöra vattenlåset eller golvbrunnen. Sitter avloppsstoppet längre ner i rören kan man prova att hälla ner en deciliter diskmedel i avloppet och efter fem minuter spola med riktigt hett vatten. Har man tur hjälper diskmedlet och det heta vattnet till att lösa upp fett och tvålrester.

 

avloppsstopp

 

Så går en rörspolning till

Ibland är avloppsstoppet så pass omfattande att man behöver professionell hjälp. Bästa sättet kan då vara att ringa efter en spolbil. En spolbil kan rengöra rörledningarna med hett vatten som spolas in under högt tryck, vilket löser upp och spolar ut det som har fastnat. Det är ett väldigt skonsamt sätt att avhjälpa avloppsstopp på. Vill man kan man även regelbundet anlita ett företag med spolbil i förebyggande syfte. Då slipper man helt avloppsstopp samtidigt som man får rörstammar som håller mycket längre.

Vill man ha hjälp med att åtgärda avloppsstopp i Brålanda finns det ett fåtal företag som kan tillhandahålla en spolbil. Vissa av dem kan även hjälpa till med rörfilmning, vilket kan vara bra vid mer omfattande avloppsstopp. Detta eftersom den lilla kamera som förs in i avloppsröret kan visa exakt var stoppet sitter och om rören har tagit skada och gått sönder.

Fler nyheter