Håll dig sysselsatt med en Rubiks kub

Xbox, Playstation, PSP, Nintendo Switch, Iphone, Ipad. Det är dyra julklappar på önskelistan som barnen skickat till jultomten på Nordpolen i år. Vad har egentligen hänt med den här generationen? Är den förlorad till en skärmvärld med stillasittande spelande tolv timmar om dygnet? Finns det verkligen ingenting annat som utmanar och stimulerar barn idag? 

Okej, det ska väl erkännas att det är något av ett långskott. Men har du någon gång provat att ge ditt barn en rubiks kub i julklapp eller födelsedagspresent? Du vet den där kubformade leksaken med klossar av olika färger på vardera sida. Den som det går att skruva på, där klossarna ska blandas för att sedan återförenas med rätt färg på samtliga sidor. 

Rubiks kub är en utmaning som heter duga. De flesta löser aldrig en påbörjad Rubiks kub någonsin. Den förblir en källa för frustration och irritation och hamnar till slut i en låda på vinden någonstans. Bortglömd. Förträngd. För att aldrig mer se dagens ljus. 

 

 

Ett evighetsprojekt på pendlingen

Ja, ovanstående kanske trots allt inte sålde in rubikskuben särskilt väl. Faktum är dock att det är en stor intellektuell utmaning. Den tar tid att genomföra, förutsatt att du överhuvudtaget lyckas. Poängen är egentligen att det är en fantastisk pryl att fördriva tid på. Till exempel när du pendlar eller ska resa väldigt långt.

Hundra spänn på att du sitter med din telefon när du reser kollektivt. Du kollar igenom Instagram, Facebook och läser samma nyheter om och om igen. Du förpestas av din telefon och utvecklar en skärmhjärna som kanske aldrig mer återhämtas.  

Hoppas det skrämde upp dig tillräckligt för att beställa hem en Rubiks kub illa kvickt att ha på tåget i fortsättningen. Istället för att kolla in i det blå ljuset, som gör att du sover sämre, kan du utmana dig själv och tampas med evighetsprojektet som följer rubikskuben. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *