Hur smakar ditt favoritvatten?

28 juli 2020 jonas olsson

Kommer det gott dricksvatten ur din kran? I de flesta fall funderar vi inte på saken. Det vatten vi har vuxit upp med och är vana vid är ok eller kanske till och med riktigt bra. Givetvis skiljer det mellan olika delar av landet. Det kan exempelvis behövas vattenrening i Norrtälje. Typen av berggrund och vilka mineraler som finns i vattentäkterna har en inverkan. Det här påverkar också hur maten smakar. Till exempel en kopp kaffe. Det är sannolikt därför många är så fästa vid sitt lokala kaffe. Zoega passar i Skånes kalkrika vatten och Löfbergs i Karlstad med sitt mjuka.

 

Du har ansvar för brunnen

Detsamma gäller för eget vatten utanför de kommunala näten. Kvaliteten kan variera och många installerar vattenrening i Norrtälje. Din brunn kan ha vatten i världsklass, eller om du har otur har det läckt in E.coli bakterier från grannens äng eller bräckt vatten från havet. Men det finns hjälp att få. Gör regelbundna kontroller, framförallt om det gäller en sommarstuga. Du vill inte ha tråkiga överraskningar när du kommer ut till påsk eller sommarsemestern. Ett företag med erfarenhet från detta med vattenrening norrtälje är Rent Vatten. De gör analysen och ger råd om vad du bör göra.

 

 

Det börjar med råvatten

Hälften av Sveriges dricksvatten kommer från sjöar eller rinnande vattendrag som älvar och bäckar. Resterande kommer från grundvatten ur brunnar, eller ytvatten som passerar genom grusås eller annat markgruslager. Det senare kallas för konstgjort grundvatten. I vattenverken genomgår vattnet flera steg innan det når ditt kök. Först filtreras skräp som kvistar och löv bort. Efter tillsats av kemikalier som klumpar ihop det som ska bort skickas vattnet till en sedimenteringsbassäng. Sedan blir det dags för ett eller flera filter beroende på den ursprungliga kvaliteten. Slutligen desinfekteras vattnet, med klor, UV-ljus eller ozon. Vattentorn i städerna magasinerar sedan det drickfärdiga vattnet. 

Fler nyheter