Låt led lampor lysa upp hemmet

12 november 2021 patrick pettersson

editorial

Ni vet de mörka rummen? Ibland går man i dem alldeles för länge utan att fatta att det är för mörkt. Man är så van att man oftast inte tänker på det. Men så kommer tillfällena när man knappt kan se bokstäverna i boken man läser, eller måste anstränga sig för att kunna brodera de där korsstygnen man skulle försöka ge sig på att göra till en tavla. Det spelar egentligen ingen roll vad det är man gör, men någon gång inser man att det kanske är lite onödigt mörkt. 

När man till slut fixar fler eller bättre lampor i rummet blir det plötsligt svårt att begripa hur man kunde stå ut i dunklet. Skillnaden mellan bra och dålig belysning kan vara stor. 

image

En ny ljuskälla, eller en bättre lampa?

Bristen på ljus kan bero på att det helt enkelt saknas lampor. En lampa mitt i taket räcker kanske inte för att lysa upp hela rummet. Det kan göra stor skillnad att exempelvis ställa in en golvlampa på den plats i rummet där lite extra ljus behövs. Men det kan också hjälpa mycket att bara byta ut den befintliga ljuskällan i lampan till en starkare. 

Det finns olika sorters ljuskällor, men led lampor är nog den sort som är vanligast att köpa till hemmet idag. Ledbelysning är energisnål och håller länge innan man behöver byta ut den, och nog är det skönt att inte behöva köpa eller byta lampor så ofta. 

Led lampor finns i alla möjliga varianter. De finns med både bred och smal sockel, och de finns i olika former och storlekar. Man kan välja mellan matt och klar, och en mängd olika ljusstyrkor. De finns också både som dimbara och icke dimbara. Nästan vad man än har för lampor hemma så kan man hitta en led lampa som passar. 

Fler nyheter