Skötsel av dina trägolv – Tips från Gulvkanonen.dk

28 december 2022 Helen Johansson

editorial

Ett välvårdat trägolv

Gulvkanonen.dk förstår de att trägolv tillför skönhet och värde till ditt hem eller kontor, så det är viktigt att ta väl hand om dem. Oavsett om du precis har installerat nya trägolv eller har befintliga trägolv som behöver lite vård, får du här några tips för att hålla dem snygga i många år framöver.

image

Ta hand om ditt trägolv

Regelbunden rengöring
Det första steget för att ta hand om dina trägolv är att rengöra dem regelbundet. Detta är det bästa sättet att förhindra att smuts och skräp samlas på ytan och orsakar skador med tiden. Börja med att dammsuga eller sopa golven varje dag eller två med ett redskap med mjuka borstar, följt av en grundligare rengöring varje vecka. Använd en fuktig mopp med ett milt rengöringsmedel som är särskilt avsett för trägolv; undvik att använda för mycket vatten, eftersom det kan mätta plankorna och orsaka skevhet.

Reparation av skador
Oavsett hur försiktig du är med dina trägolv kommer de så småningom att visa tecken på slitage. Om du upptäcker repor eller flisor ska du inte vänta för länge med att reparera dem – ju längre du väntar, desto svårare blir det att återställa golvets ursprungliga utseende. Mindre skador kan vanligtvis repareras enkelt med sandpapper och bets; större skador kan kräva professionell hjälp från Gulvkanonen.dk-experter som specialiserat sig på att återställa trägolv till sitt ursprungliga skick.

Skydd mot solljus
Direkt solljus kan också orsaka blekning med tiden; försök om möjligt att hålla fönstren täckta under högsäsong när solen är som mest intensiv. Detta är naturligtvis inte alltid praktiskt möjligt – i så fall bör du investera i speciella fönsterbehandlingar som erbjuder UV-skydd utan att blockera allt naturligt ljus. Du bör också regelbundet flytta runt möblerna så att ingen del av golvet utsätts för solljus under långa perioder (detta gäller främst större möbler som soffor eller sängar).

Det viktigaste är att regelbundet underhåll är viktigt om du vill att dina trägolv ska vara vackra i många år framöver. Att rengöra regelbundet hjälper till att hålla smuts i schack, medan en snabb reparation av eventuella mindre skador kan bidra till att undvika ytterligare skador på vägen. Skydd mot solljus bidrar dessutom till att bibehålla golvets levande färg och lyster även i direkt solljus! Tack för att du läste!

Fler nyheter