Tandvård vid akuta lägen

Problem med tänderna kan komma när du minst anar det. Även om du håller en god tandhygien kan du råka ut för akuta lägen då du måste få vård direkt. Infektioner och blödningar kan komma plötsligt. De kan orsakas av mat som fastnat under tandköttet eller bakterier som fått fäste mellan tänderna. Infektioner kan bli akuta eftersom bakterier kan ta sig från munhålan upp i hjärnan och orsaka allvarliga tillstånd. Om du känner dig febrig och har så ont att du inte kan tugga så behöver du söka akuttandvård.

 

Slag och trauman

Det är väldigt vanligt att en tand går sönder av kolor, karameller eller andra livsmedel som gör det lite extra kämpigt för tänderna. Ibland råkar vi också ut för våld eller trauman. Om du får ett kraftigt slag i ansiktet eller ramlar och slår dig så kan flera saker hända med tänderna. De kan spricka eller tappa flisor som gör tänderna spetsiga och skadliga för mun och tunga. Framtänderna, hörntänderna och de kraftigare tänderna i käkarna kan alla gå av eller lossna från sin rot. Ibland klarar tanden sig fint trots att en liten bit har lossnat, men det kan bara avgöras av en tandläkare.

 

 

Detta gör du i ett akut läge

Om dina tänder har gått sönder så ska du ringa en tandläkare som erbjuder akuttandvård. Har du fått akut tandvärk så kan du först prova med värktabletter, men det rekommenderas ändå att söka tandvård för att utesluta något allvarligt. Bor du i Stockholm och googlar på Akuttandvård odenplan så hittar du till exempel https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/. Du bör alltid få ett kostnadsförslag av din tandläkare så att du kan ta ställning till det innan en akut behandling påbörjas. Var inte orolig om du fått en stor skada och förlorat en eller flera tänder. Det går att fixa med estetisk tandvård när du har läkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *