Tillsammans lyser vi upp framtiden

25 juni 2020 Mikael Barani

Lyhördhet är något av en superkraft. Att kunna känna in vad inte bara undra menar och vill, utan även förstå sig själv, är något som alltid kommer att vara till nytta här i livet. För det är lätt att känna sig vilsen när man har svårt för att tyda de tecken som andra och vi själva sänder ut.

Detta är såklart som mest påtaglig när du till exempel arbetar som personlig assistent med människor som har olika kognitiva utmaningar. Då behöver du verkligen vara lyhörd och det kan ta lång tid innan du lär dig känna igen de tecken som till exempel en människa med autism sänder ut. 

På detta sätt är lyhördhet en form av intelligens som kanske inte uppmärksammas i den utsträckning som den borde. Vi lever trots allt i en värld där den värsta hjärnhalvan, med sin kalla logik, har dominerat under en väldigt lång tid. Nu börjar vi inse att den högra hjärnhalvans expertis – som arbetar mer med känslor och abstrakta saker – också behöver utvecklas och komma ikapp sin ”granne” uppe i huvudet.

Just därför är det så uppmuntrande att se hur människor under den pågående pandemin har börjat se efter varandra på ett sätt som vi inte har gjort tidigare. Grannar ser till att hjälpa de människor som ligger i riskgrupperna med att handla och att göra mindre sysslor – vilket mycket väl kan ha räddat liv.

Därför för varje kris också med sig en gåva: Ett kall till att faktiskt ta hand om varandra, och oss själva.

Världen kommer därmed att på många sätt vara en väldigt annorlunda plats när vi väl lämnar denna pandemi bakom oss – till det bättre. Förhoppningsvis kan vi fortsätta med att vara lyhörda, hjälpsamma och empatiska mot varandra även efter att dessa svåra och prövande tider är över.
På så sätt bygger vi en bättre framtid för oss alla.

Fler nyheter