Vikten av trädbesiktning i Lund

30 april 2022 patrick pettersson

editorial

Träd är vackra året runt. Våren med den skira grönskan. Sommarens överdåd. Höstens knalliga  färger. Och så vinterns grafiska svarta där grenarna avtecknar sig mot himmel och snö. Tur att vi har så många av dem i vårt land.

I Lunds stadsmiljö finns gott om platser med vackra träd. Lundagård med sina lindar, ekar och kastanjer. Och inte minst de fantastiska magnoliorna, som slår ut sina vackra blommor lagom till valborg.

För den som verkligen vill se vackra träd är Lunds botaniska trädgård, även kallad ”Botan”, ett självklart mål. Utöver de många växterna från hela världen, finns här en mängd fina träd, varav en del är över hundra år gamla.

Hur vet du att träden mår bra?

Även i bostadsområden och privata trädgårdar finns många vackra träd i Lund. Kanske funderar du på om träden i din trädgård kommer stå kvar länge än, eller hur de mår? Träd som till exempel är angripna av röta kan innebära en fara. Grenar och stammar försvagas och kan falla när höststormarna kommer. Vad är bästa sättet att bedöma om ett träd mår bra?

För det mesta är det här en uppgift för proffsen. Arborister är utbildade i trädvård. Deras uppgift är att se till att träden mår bra, är vackra och lever länge. För den som behöver trädbesiktning i Lund finns arborister att tillgå som är experter på detta.

 

trädbesiktning Lund

 

Välmående träd gör mycket gott

Så mycket gott träden ger. Inte bara är de vackra att titta på. Trädens roll i upptaget av koldioxid, och därmed den positiva klimatpåverkan, är högst aktuell i vår tid. De kan även rena luften från andra luftpartiklar.

Dessutom visar forskning att människans psyke mår väl av att ha träd omkring sig. Och tänk alla träd som ger frukt och bär. Att kunna plocka sina egna äpplen, plommon och körsbär från välmående träd ger mycket glädje.

Fler nyheter