Vad gör en bokbindare?
Du kanske har suttit där i sommarsolen, i sängen en vintermorgon, eller med en kopp te på en höstkväll och bläddrat från sida till sida i din bok av fiktion eller fakta och tänkt: ”vänta, hur är böcker gjorda egentligen?”.
Boktryckare kallas den personen som jobbar med att överföra tidigare arrangerad text och bild till papper med hjälp av en tryckpress, dvs. personen som medverkar till produktionen av bokens alla sidor. En bokbindare är den person som efteråt tar de tryckta sidorna och sätter ihop dem tillsammans med en rygg, bak- och framsida.
En förlorad konstart?
Man skulle kunna tro att den universella digitaliseringen av media har gjort boktryckning och bokbinderi till en förlorad konstart, men du skulle bli förvånad över hur många böcker faktiskt trycks varje år. Och du skulle bli ännu mer förvånad över hur många av dessa tryckta böcker fortfarande binds för hand, och att det finns ställen i Stockholm som nu har gjort det i över 80 år.
Det är på dessa bokbinderier som bokbinderi fortfarande värderas som konstformen den är, där en och samma person ofta utför alla moment själv, från de mer tekniska momenten som vikning, hopläggning och bindning, till de mer estetiska som överklädning, ornering och prägling.
Bokbinderi – för hand eller maskin
De massproducerade böckerna vi ser i bokhandlar idag är dock nästan alltid bundna maskinellt. Vid manuell bokbinderi används tråd för att binda ihop sidorna vid bokens rygg, vilket skapar en starkare och mer hållbar bok i längden, medans maskinell bindning främst använder lim.
Böcker som binds med tråd och har en hård bak- och framsida är vad vi kallar inbundna, medan böcker som binds med lim och vars rygg, bak- och framsida består av ett enkelt, vikt pappersark är vad vi kallar häftade. Häftade böcker kan även vara trådbundna, men dessa kallas då oftast för trådhäftade. Med pocket menas den mindre varianten av enbart limmade, häftade böcker.